Ajankohtaista

 
 
 

19.07.2017

Vaiettu, harmaa -katuteatteriesitykset 27.7.


Vaiettu, harmaa

Loimaan teatterin nuorten katuteatteriesitys

Kehräämön Ehrootorin yhteydessä Patoaukiolla torstaina 27.7. klo 17.30 ja 18.30


Ohjaus Sari Äikää-Torkkeli ja Merikerttu Mutala

Kesto noin 30 min

Suomen itsenäistymistä seurasi sisällissota keväällä 1918. Sota jakoi kansakunnan punaisiin ja valkoisiin. Forssan tehdaskylässä moni liittyi punakaartiin - jotkut aatteen takia, toiset saadakseen ruokaa. Sadat saivat surmansa. Koko Suomessa sisällissota vei 38000 ihmistä, joista 75 % punaisten puolelta. Molemmat osapuolet syyllistyivät raakuuksiin ja terroriin, eivätkä lapsetkaan välttyneet sodan kauheuksilta. 

Loimaan teatterin 13-18-vuotiaiden nuorten valmistama esitys Vaiettu, harmaa keskittyy lasten kokemuksiin ja kohtaloihin Suomen vapaussodassa, ja pohjautuu todellisiin materiaaleihin. Puolen tunnin esityksessä on kuusi erilaista kohtausta. Puheen sijasta se perustuu liikkeeseen, tunnelmaan, ääneen, lauluun ja rytmillisiin kuoroihin.

Ohjaajat kertovat: ”Esityksen valmistamisen aikana tutustuimme nuorten kanssa Suomen historiaan sata vuotta sitten. Teimme paljon erilaisia harjoitteita ja improvisaatioita teemojen pohjalta. Niistä nuorille helpoiten lähestyttäväksi näkökulmaksi osoittautui lasten kohtalo Suomen vapaussodassa. Vaikka aihe oli raskas ja vaikea, esityksen välityksellä voimme tuoda esiin tapahtumia sadan vuoden takaa. Käytimme lähteinä sekä valokuva-materiaalia että aiheesta tehtyjä tutkimuksia.”

Esitys on osa kansainvälistä yhteistyötä. Acting Out 100! on Loimaan teatterin ja irlantilaisen County Limerick Youth Theatren kaksivuotinen kansainvälinen nuorisoaloite (2016-17). Hankkeen päärahoitus tulee EU:n ERASMUS+-ohjelmasta. Hankkeen aikana suomalaiset ja irlantilaiset 13-18-vuotiaat nuoret teatterinharrastajat tutkivat maidensa tapahtumia, valmistavat omia esityksiä, tapaavat kesällä 2016 Irlannissa ja kesällä 2017 Suomessa, ja jakavat kokemuksiaan sekä toteuttavat yhdessä interkulttuurisia esityksiä. Hankkeessa on mukana kummastakin maasta 15 nuorta + 2 ohjaajaa.


Lisätietoja esityksestä:

http://turkublogs.fi/solu/2017/04/05/vaiettu-harmaa-historiantutkimusta-nuorten-kanssa/

Sari Äikää-Torkkeli, ohjaaja, p. 0500 726 573

Lisätietoa ehtootorista:

Tuuli Ravantti, p. 03-4141 5838

Vaiettu, harmaa -katuteatteriesitykset 27.7.
 

 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy