Ajankohtaista

 
 
 

22.06.2021

Johanna Pöykkö: Rakentaja 9. - 30.6.


* EDIT (29.6.) Johanna Pöykön näyttely Rakentaja on esillä yhden lisäpäivän, 30.6.2020* 

Taiteen tekemisen metodi uusmaterialismi kuvaa tekemisen tapaani. Haen ja saavutan intensiivisen suhteen tämän hetkisen työkaverini lakanakankaan kanssa. Mateiaali ei ole vain jotain, vaan taiteilija ja materiaali toimivat yhteistyössä. Taiteen tekemiseni lähtee liikkeelle valkoisesta lakanakankaasta, jota työstän kuvioimalla eli serigrafialla kankaalle sekä maalaamalla. Sen jälkeen jatkan työstöä jäykistämällä, viiltelemällä, ompelemalla; riippuen siitä, minkälaista luonnetta teokseen haen. Lakanakangas on ollut osa taiteen tekemistäni pitkään. Viimeisimmissä teoksissani olen käsitellyt luonnon ja ihmisen muovaamia / määrittämiä tiloja. Teosten kerroksellinen ja viilletty rakenne kuvastaa yhtä lailla suojautumisen tarvetta ja uhkaa, mutta myös asian käsittelyä ja etäisyyden kertymistä. Materiaalini lakanakangas omaa pitkän historian ihmiskunnan vaatettajana ja suojaajana. Ihmiskunnan kehittyessä myös tietoisuuden tila eri asioista on lisääntynyt. Puuvillaan liitetään aiempaa enemmän pehmeiden ja nostalgisten arvojen lisäksi ristiriitaisia ajatuksia, jotka liittyvät sen viljelyn kuluttamaan veteen sekä sen vaatimien lannoitteiden ja rikkaruohomyrkkyjen sairastuttamiin maaperään ja viljelijöihin. Lakanakangas kantaa samanlaista taakkaa mukanaan kuin ihminen omassa kehossaan.

Vuoden 2020 teemana taiteen tekemisessäni oli ”Tutkimuksia riittävästä suojasta”. Teema on alkanut henkilökohtaisista kokemuksista vuoden 2019 lopulla laajentuen maailman tilanteen muuttuessa yhteisölliseen kokemukseen. Suojautumisen tarve voi olla yhtä aikaa henkilökohtainen ja yleinen. Suojautumisen tarpeeseen liittyy uhkaa ja tarvetta piiloutua. Kiinnostava on se hetki, kun uhka alkaa poistua. Suojaverhoa voi jo hieman raottaa tai suojatunut huomaakin ajan tehneen tehtävänsä ja uhkan olleen todellisuudessa uuden kohtaamisen pelkoa.

Minua kiinnostaa tilat ja niiden välittämät tunnelmat. Tilat mahdollistavat yksinolon / yhdessäolon. Kiinnostavaa on myös ihmisten suhde tiloihin ja toisiinsa sekä niiden tulkitseminen kuvataiteen keinoin. Teen paljon fyysisesti ja kokeiluja isossa mittakaavassa. Teen tekstiilipohjaisia installaatioita ja veistoksia, joissa yhdistyy tilalliset muistot lakanakankaista sekä ihmiset osana muistoja.

Ihminen pyrkii hallitsemaan, vaikuttamaan, ottamaan haltuun ympäristöään. Eläin on mestari tekemään kaunista ja tarkoituksenmukaista. Ihminen jäljittelee jotain, muokkaa, rakentaa. Esillä oleva teoskokonaisuus kertoo ihmisestä rakentajana; ympäristön, yhteiskunnan ja ihmissuhteiden rakentajana.

Lisätietoja
Johanna Pöykkö 0505379978
johanna.poykko@gmail.com
@johannapoykko


Forssan museon Galleria Moletti on avoinna

TI-PE 10-16
LA-SU 12-16

Vapaa pääsy!

Johanna Pöykkö: Rakentaja 9. - 30.6.
 

 
 
 
 
 
 
Saavutettavuusseloste | login Synergia Foxy