Forssan tekstiilitehtaat tunnettiin ennen kaikkea painetusta kankaastaan, joka valmistui viimeistämön paino-osastolla. Vuonna 1861 toimintansa aloittanut Forssan teollinen kangaspaino oli Suomen ensimmäinen. Forssan tehtaiden tuotanto oli suunnattu laajan käyttäjäkunnan tarpeisiin ja edullinen painokangas oli monien ulottuvilla. Forssa keskittyi erityisesti laadukkaisiin arjen käyttökankaisiin. Painokankaiden kultaiset vuodet osuvat 1950-1970-luvuille. Lähes 150 vuotta jatkunut teollinen kankaanpainanta loppui Forssassa vuonna 2009, kun Finlayson Oy:n lopetti viimeistämön toiminnan paikkakunnalla. Viimeistämön salit ovat olleet siitä lähtien tyhjillään.

Pitkäaikainen Finlayson Oy:n painaja Väinö Jokinen kertoo työurastaan.

  • Kesto 0:31
  • Kuva: Väinö Jokinen painossa 1983

 

 
 

(haastattelut ovat kuunneltavissa Adobe Flash Playerilla selaimessa. Voit myös ladata haastattelun omalle koneellesi kuunneltavaksi tästä)

 

Toukokuussa 2012 viimeistämön painosalissa järjestettiin kuukauden mittainen Outlet- Kirjalöytötapahtuma, jossa oli myynnissä 40 kustantajan kirjoja 3000 neliömetrin alalla. Kirjalöydössä oli myös paikallisten toimijoiden järjestämää kulttuuriohjelmaa. Tapahtumassa vieraili lähes 20 000 kävijää.

Kirjakauppias Keijo Koskimies kertoo Outlet-Kirjalöytötapahtumasta ja visioi Kutomon alueen tulevaisuutta.

  • Kesto 3:05
  • Kuvat: Tanja Härmä
 

 
 

(haastattelut ovat kuunneltavissa Adobe Flash Playerilla selaimessa. Voit myös ladata haastattelun omalle koneellesi kuunneltavaksi tästä)